Emlak vergisi değeri nasıl hesaplanır?



11.08.2016

Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Bu vergiyi taşınmaz malın sahibi ödüyor. Gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. 

Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, bir gayrimenkul için ortalama ne kadar vergi ödemesi yapılır? Emlak vergisi değeri nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi değeri hesaplama;

Emlak vergisi değeri ilgili taşınmazın belediyede kayıtlı değeri üzerinden, türüne göre belirlenen emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Bu oranlar büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Emlak vergisi oranları;

  • Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 
  • İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
  • Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1 olarak hesaplanıyor.
  • Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Kaynak: www.emlakkulisi.com