İşyeri Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler



14.02.2017

Satılık işyeri bakmak diğer gayrimenkul yatırımlarına göre daha zorlu bir süreçtir. Bunun sebebi ise tamamen yatırım amaçlı satın alınmasıdır. Satın alınan bir konut yatırım amaçlı satın alınmadığı takdirde bir takım sorunlar yaşanabilir fakat bu gayrimenkulü yatırdığınız paranın hibe olması anlamına gelmez. Fakat işyeri açarken satılık dükkân aldıktan sonra sizleri büyük zararlara sokma ihtimali vardır. Bu yüzden işyeri satın almadan önce iyi bir çevre araştırması yapmak ve çevre koşullarını gözetmek gerekmektedir. Satılık işyerleri için genellikle şahıslar aracılık yapmaktadır. Bu durum her ne kadar pratik ve olağan gibi gözükse de emlak üzerinde yaşanan sıkıntılar genellikle aracı olan durumlardan kaynaklanmaktadır. Eğer satılık işyerini şahıs aracılığı ile almak istiyorsanız burada en azından satıcı kişinin yapının maliki olmasına özen gösteriniz. Bu şekilde şahıs ve yapı üzerinde herhangi bir ipotek, haciz veya irtifak gibi durumların olup olmadığını daha ayrıntılı bir şekilde araştırabilirsiniz. Eğer yapıya ait tapu bilgilerine ulaşmakta güçlük çekiyorsanız, mutlaka satıcıdan satılık gayrimenkul üzerinde ki haklarını gösterir bir tapu kayıt örneği talep ediniz. Talep ettiğini tapu kayıt örneğinin yeni tarihli olmasına kesinlikle dikkat ediniz. Satlık işyeri alırken dikkat etmeniz gereken diğer hususlar ise şu şekildedir;

  • Satılık işyerine dair satıcı ile satış protokolü imzalayınız. Özellikle işyerleri için bu belgeler çok büyük önem arz etmektedir. Satış protokolünde satıcı ve alının yanında bir de tanık bulunması her iki tarafında yararına olacaktır. Bu aşamada satıcılar kaparo talep etmektedirler fakat adı geçen protokol imzalanmadan işyeri için kesinlikle kaparo ödemeyiniz.

  • Tapuda gösterilen bağımsız bölüme ait paftanın ada parseline uyumlu olmasına dikkat ediniz.

  • İşyerinin tapuda belirtilen sınırları aşmadığına veya yol, yeşil alan gibi yerleri tecavüz etmediğine dikkat ediniz.

  • Vergi dairesine giderek işyerine ait emlak vergi borcu veya çevre temizlik vergisi borcunun olup olmadığını tespit ediniz.

  • Satıcıdan temin edeceğiniz işyerine ait tapu ile ilgili belediyelere giderek, inşaat ruhsatı ve işyeri ruhsatı alınıp alınmayacağı hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • İlgili kurumlara müracaat ederek yapıya iskân verilip verilemeyeceğiniz mutlaka araştırınız.

  • Son olarak işyerine ait elektrik, su ve doğalgaz borcu olup olmadığını gerekli ilgili kurumlara giderek öğreniniz.